10 dingen als het leven niet lekker loopt

mistig en zonig

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

“When you get into a tight place and everything goes against you, till it seems as though you could not hang on a minute longer, never give up then, for that is just the place and time that the tide will turn.”
– Harriet Beecher Stowe

Het leven is niet altijd fijn.

Soms is het zelfs niet oké.

Als je meerdere tegenslagen op een rij hebt gehad, geen geluk hebt en dingen gaan niet de goede kant op, al doe je nog zo je best, kan het voelen als “life sucks”.

Ik denk dat iedereen wel dagen of langere perioden kent waarvan we dit denken, waarin we ons neerslachtig voelen en dat het lijkt alsof er een regenbui boven alleen ons hoofd hangt.

Wat kunnen we doen als dit gebeurt?

Hier volgen 10 manieren die je kunnen helpen. Ik hoop dat er iets tussen zit dat ook jou kan helpen.

1. Het is oké als je je gefrustreerd voelt

Soms raak je gefrustreerd als niet alles gaat zoals je wilt. Dit is natuurlijk en oké. In plaats van de emoties opzij te zetten, accepteer en verwerk ze.

Maar weet ook hoe niet in de frustratie te blijven hangen, omdat dit veel energie en tijd kost.

Één van de dingen die mij helpen om de frustratie te verminderen en door te kunnen gaan, is het stoppen van mijn gedachten die maar ronddraaien in mijn hoofd over het verleden en mogelijk de toekomst. Ik maak dan weer contact met het heden, het hier en nu. Twee favorieten om dat te doen:

  • Focus op je ademhaling. Ik ga zitten, sluit mijn ogen en focus op de lucht die in en uit mijn neus gaat. Ik doe dat gedurende 1-2 minuten. Ik adem rustig en licht diep, rustiger en dieper dan ik normaal doe en ik haal adem met mijn buik (en niet met mijn borst)
  • Focus op je omgeving gedurende 1-2 minuten. Kijk naar de mensen op de straat. De regen die valt. De zachte stof van je kleding tegen je huid. Dit brengt je aandacht terug naar het hier en nu.

Deze 2 manieren helpen je om weer kalm te worden en het wordt makkelijker om te focussen en weer helder te denken. Probeer ze maar.

2. Wees dankbaar, ook voor de kleinste dingen

Dit is meestal de volgende stap om de frustratie te verminderen. Maar het werkt ook zonder de frustratie en je het gevoel hebt “life sucks”.

Het is makkelijk om gevoelens te hebben dat je medelijden met jezelf hebt of zelfs in de slachtofferrol gaat zitten. Deze gevoelens halen je naar beneden en kosten energie.

Ik stel mezelf dan de vraag: Noem drie dingen waar je nog steeds dankbaar voor bent.

Een aantal terugkerende antwoorden zijn de basis levensbehoeften, waar veel mensen niet eens toegang tot hebben.

Zoals bijvoorbeeld:

  • Genoeg schoon drinkwater
  • Genoeg eten om geen honger te hebben
  • Een dak boven mijn hoofd en een warm huis
  • Familie en vrienden
  • Het simpele plezier van een zonsopgang of een wandeling door het bos

Een kleiner ding waar ik ook altijd erg dankbaar over kan zijn is het grassprietje. Ja, dat kleine groene dingetje dat zo fier omhoog staat en bijna onverwoestbaar is. Of de kat die zo lekker op mijn schoot komt liggen. Of als ik weer lekker gelachen heb met een vriendin.

3. Focus meer op het Hoe en minder op Waarom

Verwerken wat er gebeurt en wat je voelt is zeker belangrijk.

Maar in plaats van 80% van je tijd te besteden aan het waarom van de negatieve situatie, besteedt 20% van je tijd aan de oplossing.

Besteedt meer tijd aan het vinden van een kleine praktische stap die de situatie beter kan maken, ook al is het maar een heel klein beetje.

Stel jezelf de volgende vraag: Welke kleine stap kan ik zetten om deze situatie te verbeteren?

En onderneem dan actie met dit antwoord.

Kan ik je daarbij helpen? Stuur me maar een berichtje. Ik geef je graag tips

Door dit te doen voel je je meer zelfverzekerd en minder gevangen of verlamd als je weer vooruit gaat.

4. Onthoud: Dit is tijdelijk. Morgen is er weer een nieuwe dag

Omdat het vandaag of afgelopen week niet goed ging, wil niet zeggen dat er morgen geen nieuwe dag zal zijn.

Een dag waarop je opnieuw kan beginnen.

Een dag waarin je:

  • actie kan ondernemen naar datgene wat je wilt doen
  • Waarschijnlijk meer geluk zal hebben
  • makkelijker kan zien dat deze moeilijke tijd tijdelijk is en niet permanent (ook al lijkt dit zo)

Natuurlijk is dit vrij moeilijk om te zien als je er midden in zit. Het voelt dan alsof het leven altijd zo zal zijn, ook in de toekomst.

Een vraag die helpt om dingen in een breder perspectief te zien en meer balans geeft als er zo’n slechte dag of situatie is, is deze:

Doet dit er toe over vijf jaar? Of zelfs in vijf weken?

5. Vraag jezelf: Wat gaat er wél goed in mijn leven?

Het is makkelijk om vast te houden aan de negatieve dingen als je over je leven gaat nadenken als het een tijd(je) niet goed gaat. Je optimisme wordt steeds minder.

Maar vergeet niet dat er nog steeds dingen wel goed in je leven gaan, al zijn het maar kleine dingen.

Toen ik meerdere tegenslagen had in het afgelopen jaar, ben ik met pen en papier op de bank gaan zitten en heb de antwoorden opgeschreven op de vraag:

Wat gaat er wél goed in mijn leven?

Dit helpt om jezelf open te stellen en minder gefocust te zijn op de dingen die niet goed gingen.

Ik kon een heleboel dingen zien zoals mijn kleine bedrijf, mijn gewoonte om te trainen, mijn gezondheid, maar ook kleine dingen die belangrijk zijn. En óók dat er een aantal leuke dingen gebeurd zijn.

Ik heb de lijst bewaard om er later nog eens naar te kunnen kijken als ik weer zo’n negatieve periode heb.

6. Tegenslagen kunnen van grote waarde zijn als je ze toelaat

Ik weet dat dit als een cliché kan klinkt. En als ik in een moeilijke periode zit, wil ik dit helemaal niet horen. Maar ik moet toegeven dat het meestal waar is.

Het is belangrijk voor me om me eraan te herinneren, omdat een tegenslag minder pijn doet sinds ik weet dat het voorbij zal gaan en er iets goeds aan het eind uit voort zal komen.

Een veel voorkomende manier van kijken naar fouten, mislukkingen en obstakels is iets negatiefs en iets wat je moet voorkomen. Maar om dit tot elke prijs te voorkomen, leidt het meestal tot verlamming en een gebrek aan belangrijke acties.

Tegenslagen en fouten kunnen erg behulpzaam zijn. Als je ze toelaat. Dus stel jezelf een van deze vragen voor je verder gaat:

  • Wat kan ik leren van deze situatie?
  • Wat kan ik aanpassen om te voorkomen dat ik dezelfde fout nog een keer maak en het de volgende keer beter doe?

Deze vragen hebben mij geholpen om dingen in mijn leven te verbeteren en te voorkomen dat ik dezelfde fouten iedere keer opnieuw maak en niet opnieuw voor het welbekende ezeltje ga spelen.

7. Het is oké om een slechte dag te hebben

Soms is een slec het dag gewoon een slechte dag. Zelfs als je een aantal van de vorige tips gebruikt.

Het is gewoon hoe het leven soms kan zijn.

Omdat, wat je ook doe in het leven, het leven nooit de hele tijd perfect zal zijn, geweldig en vredig.

Het leven heeft pieken en dalen, zelfs als je een heleboel nieuwe en positieve gewoonten bent gaan doen.

En het is oké.

En dit is het voordeel:

Als je accepteert dat het leven van tijd tot tijd zo is en je stopt met je vastklampen aan een droom of perfectie, wordt je leven makkelijker en simpeler. Je hebt minder stress en bent meer in staat om meer constructief om te gaan met slechte dagen.

8. Laat het gaan

Dingen vasthouden en niet los te laten kunnen ervoor zorgen dat je van een mug een olifant maakt.

Dus laat het los.

Dit kan je doen door:

  • Praat met iemand die je na staat. Misschien lucht het je op en komt je achter dingen als de ander naar je luistert. Of misschien praat je er samen over en doorzie je de situatie zoals die echt is. Zo kan je tot een plan komen om te kijken wat je kan doen.
  • Schrijf in een dagboek. Het kan een opluchting zijn om je gedachten, je zorgen en emoties op papier (of beeldscherm) te zetten. Het kan je helpen om een structuur te zien, te overdenken en mogelijke oplossingen te zien of hier komen kleine acties uit voort die je kan gaan doen.

Dit is één van de favoriete strategieën als het niet goed gaat in het leven. Deze is erg krachtig en een goede manier om terug te gaan naar een gegrond perspectief en is constructief.

Heb je niemand die naar je wil luisteren? Ik bied je mijn luisterend oor aan en kan je ook nog wat tips geven. Laat het me maar weten door een berichtje te sturen.

9. Werk met uitdagingen

Als het slecht gaat en je komt er zelf niet uit, volg dan een andere route.

Stop met je hoofd te gebruiken en start met je lichaam.

  • Ga wandelen
  • Ga sporten met vrienden
  • Ga naar de sportschool

Is de situatie nog steeds niet goed als je thuis komt?

Ja.

Maar misschien wel minder dan je dacht.

Dit komt omdat je nu minder innerlijke spanning en stress hebt. Je voelt je weer krachtiger. En je hebt jezelf mentale helderheid en energie ingeblazen.

Dit helpt je om je perspectief te veranderen en uit een negatieve situatie te komen (of het minder somber te zien).

10. Als de nood het hoogst is, is de redding nabij

Dit zei mijn oma altijd. Ik moest er altijd om lachen, omdat het een nogal sterke uitspraak is. Het blijkt echter dat deze gedachte me helpt om stil te gaan staan, te overdenken wat er aan de hand is en dan door te gaan als het gewoon slecht gaat.

Het helpt echt om door te gaan als het erop lijkt dat je de draad niet op kan pakken.

Waarom? Omdat ik erachter kwam dat het waar is.

Wil jij hier ook achter komen? Laat het me maar weten. Ik help je er graag mee.

Als het lijkt dat je op het diepste punt zit, gebeurt er altijd wel iets. Meestal omdat je gedwongen wordt iets te veranderen met wat je deed.

Maar misschien ook wel omdat het leven een soort balans in zich heeft zitten als je doorgaat. Als je doorgaat met het ondernemen van actie (in plaats van opgeven en bij de pakken neer gaan zitten) zal er altijd iets goeds gebeuren.

Door dit keer op keer te zien gebeuren en te ervaren is mijn geloof in actie versterkt. En dan doorgaan, ook in moeilijke dagen of weken.

Het brengt licht in die donkere dagen.

Het volgende gedicht wil ik graag met je delen. Het was een soort lijfspreuk van mijn moeder. Ik heb hem overgenomen. Heel simpel omdat het gedicht helpt dingen in een ander perspectief te zien en te weten dat je er niet alleen voor staan.

Voetstappen in het zand

Ik droomde eens en zie
Ik liep aan het strand bij laag tijd
Ik was daar niet alleen,
Want ook de Heer liep aan mijn zij.

We liepen samen het leven door,
En lieten in het zand,
Een spoor van stappen; twee aan twee,
De Heer liep aan mijn hand.
Ik stopte en keek achter mij,
En zag mijn levensloop,
In tijden van geluk en vreugde,
Van diepe smart en hoop.

Maar als ik het spoor goed bekeek,
Zag ik langs heel de baan,
Daar waar het juist het moeilijkst was,
Maar één paar voetstappen staan.

Ik zei toen “Heer waarom dan toch?
Juist toen ik U nodig had,
Juist toen ik geen uitkomst zag,
op het zwaarste deel van mijn pad….”

De Heer keek toen vol liefde mij aan,
En antwoordde op mijn vragen;
Mijn lieve kind, toen het moeilijk was,
Toen heb ik je gedragen….”
Auteur onbekend

Noot bij het gedicht: Heer is te interpreteren als God of als Spirit of wat voor jou goed voelt.

Ik kan en ga je niet dragen, maar ik kan wel een stuk met je meelopen, je op weg helpen om de lichtpunten te gaan zien die het leven weer mooi maken. Stuur je me een berichtje?

Over mij

Mijn naam is Anita Borst. Ik heb lang mijn leven geleefd volgens de regels van anderen.

Ik dacht, dat hoorde zo. Zo zit het leven nou eenmaal in elkaar. Althans, dat is wat ze me vertelden. Ik was niet gelukkig en ik voelde me niet vrij om mezelf te zijn. Dankzij het sjamanisme is dat nu anders. Ik kan mezelf zijn zonder bang te hoeven zijn wat anderen van mij denken. Ik ben wie ik ben en dat is genoeg.

Daar gaat het sjamanisme over. Jouw leven leven op de manier die jou gelukkig maakt diep binnen je kern. Als dat je aantrekt, dan nodig ik je uit om een berichtje of mail te sturen, of mijn gratis e-book te downloaden met de 3 stappen om je leven te leven volgens je eigen regels.